İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI
1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde 18 dönüme kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürüldü.
2006 yılında başlanılan proje, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları kullanılarak 2 yılda tamamlandı.
Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline geldi.
İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 134 türde 2700’den fazla hayvanı ve 250’den fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulundu.
En “doğal” hak
Tüm proje ve yatırımlarında “sağlıklı , doğal ve temiz bir çevre” hedefini gözeten İzmir Büyük Şehir Belediyesi, doğal yaşamın korunması konusunda “Türkiye’ nin örnek kenti” olmaya çalışmaktadır. Kent ormanları kurarak yeni cazibe alanları oluşturan , arıtma yatırımlarıyla çevreyi temiz tutan , ekolojiyi ve doğal bütünlüğü koruyan , bu bilinci ve duyarlılığı geliştiren belediyemiz, doğa ile uyumlu sürdürülebilir bir yaşamı da tüm gücüyle desteklemektedir.
Hayvanların kendi doğal ortamlarına uygun alanlarda özgürce yaşamlarını sürdürdükleri, ziyaretçilerimizin onları izlemenin keyfini yaşadığı İzmir Doğal Yaşam Parkı, işte bu temel anlayışın ürünlerinden biridir.
Bu gururu siz değerli hemşehrilerimizle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Misyonumuz
Kentsel gelişim süreci içerisinde, toplumun doğaya olan özlemini gidermek, doğal ve korunaklı ortamlar yaratmak, çevre bilincine ve tehlike altında olan ekolojik değerlere vurgu yaparak, İzmir halkının doğa ve hayvan sevgisini arttırmak, yaşanabilir bir kent ortamı yaratılmasına katkıda bulunmak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nın misyonunu oluşturur.
Vizyonumuz
Başta İzmir halkının ve tüm ziyaretçilerimizin takdirini ve beğenisini kazanarak, Türkiye’nin modern yüzünü temsil etmek, dünyanın sayılı doğal yaşam parkları sıralamasında yerimizi üst noktalara taşımak, koruduğumuz değerler ile ziyaretçilerimize doğa sevgisini en üst seviyede sunabilmek, eğitim ve etkinlikler ile bilinç düzeyini arttırarak nesli tehlike altında olan canlıları korumak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nın vizyonunu oluşturmaktadır.
>>>EAZA<<< İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda; İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulunmuş geçirdiği inceleme denetlemelerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA'ya tam üye olmuştur. EAZA nedir? EAZA 44 farklı ülkeden 370’ü aşkın hayvanat bahçesi ve akvaryumun üyesi olduğu bir birliktir. 1992 yılında kurulan EAZA eğitim, araştırma ve koruma hedeflerine yönelik Avrupa hayvanat bahçeleri ve akvaryumları içinde işbirliğini sağlamaktadır. Bu işbirliğini eğitim, araştırma ve koruma çalışmalarında kullanır. EAZA'nın misyonu nedir? EAZA ' nın misyonu Avrupa hayvanat bahçeleri ve akvaryumlarının işbirliği çabalarını kolaylaştırmak, daha profesyonel kalitede hayvan barınmasını sağlamak, insanlara hayvanat bahçelerini tanıtmak, eğitim çalışmaları yapmak, bilimsel araştırmalar vasıtası ile global biyoyaşam standartlarını yükseltmektir. EAZA'nın üye kuruluşlara katkıları nelerdir? EAZA üye hayvanat bahçeleri ve akvaryumlarını, hayvan türlerinin sağlıklı yetişmesi ve bakımı konularında en yüksek kalite standartlara ulaşmalarını sağlamaktadır. Böylelikle EAZA ziyeretçilerin biyoçeşitliliğe karşı duyarlılığını ve bilinç seviyesini yükseltmektedir. EAZA üyesi kuruluşlarda meslektaşlar arasında bilgi alışverişi ve düzenli eğitim programlarıyla, çalışanların mesleki bilgilerini geliştirmeye olanak sağlar. EAZA ' ya üye hayvanat bahçesi veya akvaryumlar hayvanların temini ve değiş tokuşunda üreme programlarına ve internet tabanlı aranan hayvanlar listesine ( AVAİLABLE WANTED LİST. ) katılım imkanı bulur. EAZA'ya üye kuruluşlar ağ üzerinden görüşme ve fikir alışverişinde bulunma, Avrupa hayvanat bahçelerinde uygulanan politikalara ulaşma ve etkileme fırsatı bulur. EAZA üyeleri dünya çapında yapılan koruma çalışmalarına ve EAZA' nın yıllık koruma kampanyalarına katılım imkanı bulur. Örneğin (2008-2010 yılı; Büyük karnivor kampanyası, 2007-2008 yılı; Amfibi kampanyası 2006-2007 yılı; Madagaskar kampanyası, 2005-2006 yılı; Gergedan kampanyası vb.) EAZA hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.eaza.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz.